Petteri Orpo, ei nyt sentään estetä pilkkikisoja

Perjantai 15.3.2019


Petteri Orpo, ei nyt sentään estetä pilkkikisoja

Verohallinto on antanut ohjeen, että tulorekisterilain mukaan myös mm. veronalaiset palkinnot pitää ilmoittaa tulorekisteriin eikä tulorekisteri-ilmoittamisessa ole mitään alarajaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo on vastannut tulorekisterin lainsäädännön valmistelusta. Lain säädökset uhkaavat nyt selkeästi kansalaisten vapaaehtoistyötä.

- On järjetöntä, että muutaman kympin tai satasten pilkkikilpailun palkinnot joudutaan ilmoittamaan ja ne menevät verolle, sanoo keskustan kansanedustaja Timo Korhonen.

- Tähän ohjeistukseen pitää saada lievennys esimerkiksi niin, että pienehköjä kilpailupalkintoja ei tarvitsisi ilmoittaa ollenkaan, vaatii Korhonen.

Asian korjaaminen edellyttää muutosta tulorekisterilakiin pikaisesti. Nopein tapa tietysti olisi, jos verohallinto itse voisi muuttaa oman byrokraattisen ohjeistuksena tältä osin, toteaa Korhonen.

- On surkeaa, että tällainen byrokratian kukkanen on päässyt läpi valmistelusta. Tämä on täysin vastoin tulorekisterin tarkoitusta. Tilanne osoittaa myös sen, että lainsäädännön valmistelussa vaaditaan enemmän huolellisuutta yhdistysten ja muun vapaaehtoistoiminnan vaikutusten arvioimisessa, sanoo Korhonen.