Eduskunnan viikko

Perjantai 30.11.2018


Timon viikkokirje 30.11.2018

Tällä viikolla olisi tarvittu juoksukenkiä. Viikkoon mahtui täysistuntojen ja valiokuntien lisäksi ministeritapaamisia, työryhmiä, vieraiden vastaanottoa, selvityksiä, seminaareja ja koulutuksia. Työtä on tehty aamuvarhaisesta yömyöhään - hyvä niin.

Olen mukana myös keskustan kaivospoliittisessa työryhmässä, joka työstää keskustan tulevaisuuden kaivospoliittisia linjauksia. Kaivosteollisuuden odotukset Suomessa näyttävät valoisilta ja se on lisännyt merkittävästi työllisyyttä erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Iso kysymys, jota pohdimme, on se, kuinka itse kaivosalueet, kunnat, hyötyisivät nykyistä paremmin kaivostoiminnasta. Olisiko kysymys jonkinlaisesta kaivosverosta tai sopimuskorvauksesta? Näiden kanssa täytyy löytää tasapaino alan kannattavuuden kanssa.

Samanaikaisesti, kun kaivosteollisuutta kohtaan esitetään kritiikkiä, kaivosyhtiöt puolustavat toimintaansa. Kaivosteollisuudella on merkitystä alueen kokonaisvaikutuksiin, mutta samalla tulee huomioida ympäristövaikutukset, sosiaaliset vaikutukset sekä haitat alueen muille elinkeinoille. Tältä pohjalta työryhmän työ jatkuu asiantuntija- ja viranomaiskuulemisilla ja se aikanaan tekee esityksen keskustan suuntaviivoista.