Sote- ja maakuntauudistus viedään maaliin

Keskiviikko 7.3.2018


Sote- ja maakuntauudistus viedään maaliin

Keskustan kansanedustaja, eduskunnan hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja Timo Korhosen mukaan sote- ja maakuntauudistus tulee soutaa maaliin tämän kevään aikana.

-          Nyt ei tarvita veneenkeikuttajia, vaan soutajia. Kaikissa maakunnissa esivalmistelutyö etenee hyvin hallituksen tekemien peruslinjauksien mukaisesti. Maakuntavalmistelusta tullut viesti on selkeä meille päättäjille, että viekää uudistus maaliin. Tämä on osoitus siitä, että maakunnissa ollaan sitouduttu uudistuksen tekemiseen, Korhonen painottaa.

Hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja muistuttaa, että uudistuksen maakuntatason valmisteluun on käytetty jo satoja miljoonia euroja. Valmistelutyötä on tehty tuhansien ihmisten voimin maakunnissa.

-          Monet maakunnat elävät jo ikään kuin uutta aikaa. On täysin edesvastuutonta edes puhua uudistuksen kaatamisesta, Korhonen sanoo.

Korhosen mielestä maakuntatason valmistelu onkin aivan keskeistä uudistuksen onnistumisessa.

-          Se miten hyvin palvelut toimivat, ratkaistaan juuri maakuntatason valmistelussa. Tähän työhön on annettava täysi tuki eikä vain epäillä, Korhonen muistuttaa.

Kainuulaisen kansanedustajan mielestä sote- ja maakuntauudistuksen kanssa on kohkattu liian monta vaalikautta.

-          Nyt on aika näyttää, että me poliittiset päättäjät pystymme tekemään tarpeellisen uudistuksen. Peruuttamalla ei päästä eteenpäin. On varmastikin niin, ettei täysin valmista uudistusta saada heti aikaiseksi. Eteneminen on kuitenkin välttämätöntä, kuten myös se, että toimivuutta seurataan ja mahdollisiin ongelmiin reagoidaan herkästi, Korhonen painottaa.

Korhonen hämmästelee yksittäisten kokoomuslaisten ulostuloja sote- ja maakuntauudistukseen liittyen. Keskustalainen kansanedustaja on kuitenkin rauhallisella mielellä. Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtionvarainministeri Orpon eilinen nettikolumni osoitti, että Kokoomuksesta löytyy vastuullista tahtoa viedä uudistus maaliin.  

-          Tulkitsen näitä viimeaikaisia ulostuloja niin, että niissä haikaillaan suurkuntahankkeen perään. Edellisen vaalikauden karttaharjoitus kuitenkin tyssäsi perustuslakiin. Nyt käynnissä oleva uudistus on kertaalleen käynyt perustuslakivaliokunnan prässin. Perustuslakivaliokunta ei nähnyt kesällä estettä yli 400 organisaation muodostaman hallintohimmelin purkamiseen 18 maakuntaan. Uudistuksen peruspilarit ovat olleet siis kunnossa alusta saakka. Nyt kannattaa keskittyä käytännön työhön poliittisen painin sijaan, Korhonen kannustaa.

Lisätietoja:

Timo Korhonen

Kansanedustaja

puh. 050 512 2238

timo.v.korhonen@eduskunta.fi