Kainuulla täytyy olla kunnianhimoa uudistustyössään

Maanantai 12.2.2018


Kainuulla täytyy olla kunnianhimoa uudistustyössään

Kansanedustaja, Kainuun maakuntahallituksen puheenjohtaja Timo Korhosen mukaan valtakunnallinen sote- ja maakuntauudistus etenee Kainuun viitoittamalla tiellä. Korhosen mukaan merkittävää on se, että uudistus päätettiin rakentaa 18 maakunnan pohjalle.

-          Monet epäilevät, kuinka Belgian kokoinen harvaan asuttu, vajaan 80 000 asukkaan maakunta voi tulevaisuudessa pärjätä.  Näille epäilijöille haluan sanoa, että Kainuulla on kaikki edellytykset menestyä, kuten kaikilla tulevilla maakunnilla. Kainuuta kantaa monella tavalla poikkeuksellisen vahva maakuntahenki, joka näkyi uraauurtavana työnä mm. Kainuun hallintokokeilussa. Olemme tutkitusti yksi vahvimpia maakuntaidentiteetin omaavista maakunnista. Tämä muodostaa hyvin luontevan ja vahvan pohjan maakuntahallintoon, Korhonen korostaa.

Korhonen korostaa maakuntien välistä yhteistyötä.

-          Meillä pitää olla kyky ja tahto monialaiseen yhteistyöhön esimerkiksi naapurimaakuntien kanssa. Aitoon yhteistyöhön maakuntien on välttämätöntä sitoutua, sillä yksikään maakunta ei pärjää omillaan. Uskon, että tämä maakunnissa ymmärretään, ei siihen mitään lainsäädännön määreitä tarvita, Korhonen arvioi.

Korhosen mukaan tuleva maakunta tulee nähdä mahdollisuutena.

-          Koskaan Suomen historiassa maakunnan päättäjillä ei ole ollut niin paljon valtaa, kuin tulevilla maakuntavaltuutetuilla. Siksi meidän on Kainuussa kyettävä huolehtimaan siitä, että uudet maakuntavaltuutetut kykenevät kantamaan osaamisellaan sen vastuun, joka heille tulee. Haluan nähdä tässä meidän uudistustyössä sitä hurjaa intohimoa, joka meillä oli hallintokokeilun valmistelussa, Korhonen alleviivaa.

Kansanedustajan mukaan sote- ja maakuntauudistus on erityisen tarpeellinen Kainuulle, jotta alueen kehityssuuntaa voidaan kääntää myönteiseksi.

-          Hallintokokeilussahan tämä aluekehitystavoite jäi toteutumatta. Meidän on tässä petrattava, jotta voimme vastata positiiviseen kehitykseen, joka näkyy tällä hetkellä Kainuussa monella tapaa. Vain kestävän kasvun ja yritysten kehittymisen kautta Kainuu saa sitä potentiaalia, jolla palvelutkin kyetään turvaamaan, Korhonen painottaa.

Kainuun maakunta- ja sote-uudistuksen väliaikainen valmistelutoimielin järjesti Kohti uutta maakuntahallintoa 2020 -seminaarin Kouta-salissa Kajaanissa maanantaina. Seminaari tarjosi ajantasaisen valtakunnallisen tilannekuvan maakuntauudistuksen etenemisestä sekä elinkeinosektorin järjestöjen näkemykset maakunta- ja sote-uudistuksen mahdollisuuksista ja haasteista.

Lisätietoja:

Timo Korhonen, kansanedustaja ja Kainuun maakuntahallituksen pj.

Puh. 050 512 2238

timo.v.korhonen@eduskunta.fi